Tájékoztatás a szén-monoxidérzékelők veszélyeiről!

A médiában és a Katasztrófavédelem híranyagaiban napról-napra nagyobb teret kapnak a lakásokba telepíthető szén-monoxidérzékelők/riasztók. Fontos kiemelni, hogy ezek a műszerek nem helyettesítik a műszaki-biztonsági előírásoknak megfelelően, szabályosan kiépített és karbantartott gázfelhasználói rendszereket. Szakmai berkekben elterjedt hasonlat szerint a szén-monoxidérzékelők hasonló szerepet töltenek be a tüzelő berendezések kiegészítőjeként, mint a légzsák a gépjárművekben. Attól, hogy autónk rendelkezik légzsákkal, a fékberendezésnek, kormányműnek még működnie kell.
A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap megbízásából egy hazai, gázérzékelők kalibrálásával, javításával foglalkozó cég (Stieber Levegőtisztaság-védelem Bt.) méréseket végzett a piacon található legnagyobb darabszámban értékesített szén-monoxidriasztók megfelelő működésével kapcsolatban. A vizsgálatsorozat megdöbbentő eredményt hozott, a 11 db vizsgált készülékekből, mindössze kettő teljesítette a vonatkozó szabványok előírásait. A cég a vizsgálat eredményét a bejelentette a Fogyasztóvédelmi Hatóságnak. A Hatóság ugyanazon készülékeket vizsgálta, az általuk lefolytatott vizsgálat hivatalos eredménye 2014. április elején látott napvilágot. Ez alapján a vizsgált készülékek közül mindössze egy szén-monoxidriasztó felelt meg a termékekre vonatkozó előírásoknak.

Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. mint földgázelosztói engedélyes elsődlegesen a gázfelhasználói rendszerek megfelelő műszaki-biztonsági színvonalának fontosságát hangsúlyozza, amennyiben azonban Tisztelt gázfelhasználók szén-monoxidriasztó vásárlása és üzembe helyezése mellett döntenek, szíveskedjenek figyelembe venni a gyártó termékleírásában találhat műszaki jellemzőket, a termékre vonatkozó irányelveknek, szabványoknak való megfelelésről szóló gyártói nyilatkozatot, a készülékre vállalt garanciális idő hosszát, valamint a gyári kalibrálással szavatolt üzembiztos működés időtartamát. A készülékek tanúsítványai a gyártó honlapján megtalálhatók.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság által készített kisfilm a szén-monoxid veszélyeiről:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=31

Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.